Navodila za ustvarjanje PDF dokumentov

1. S pametnim telefonom ali tablico

Za pametne telefone se dobi ogromno aplikacij, ki naredijo PDF dokument iz vsega kar lahko poslikamo. Opisal bom aplikacijo Microsoft Office Lens – PDF Scanner (za Android), ki je popolnoma brezplačna, brez omejitev, brez nadležnih reklam in tudi zelo zmogljiva.

Za namestitev gremo na Trgovino Play, jo poiščemo in namestimo. Pri tem moramo dovoliti uporabo datotek in kamere. Pokaže se uvodni vodič, nato pravilnik, nato pa smo že pripravljeni na ustvarjanje PDF-jev.

Zadevo, ki jo želimo pretvoriti, lahko poslikamo sproti, ali pa izberemo sliko, ki smo jo naredili že prej. Pri tem izberemo nastavitev DOKUMENT. Zadnje posnete slike lahko tudi skrijemo z dotikom črtice nad slikami, da pridobimo večji prostor za slikanje našega dokumenta.

Opomba: Poleg izbire DOKUMENT imamo še možnosti WHITEBOARD (za posnetke table), VIZITKA in SLIKA.

Dodatno: Če želimo ustvariti PDF iz že posnetih slik, se lahko dotaknemo tudi gumba na levi strani, s katerim pridemo do galerije slik. Za izbiro večih slik, jih označimo več, v zaporedju, ki ga želimo v končnem izdelku (pri tem dotik na prvi nekoliko zadržimo).

Nato lahko popravimo robove zaznavanja dokumenta za poravnavo.

Nato lahko izberemo:
Dodaj (dodamo novo stran v dokument),
Filtri (uporabimo filter za boljši izgled),
Obreži (dodatno oziroma ponovno obrežemo) ali 
Več.

Dotik na Več nam da dodatne možnosti:
Zavrti
Izbriši,
– Rokopis (lahko ročno kaj dopišemo ali narišemo),
– Besedilo (lahko kaj dopišemo).

Ko smo z izgledom zadovoljni, izberemo Dokončano in preidemo na stran z različnimi možnostmi shranjevanja.
V polje Naslov vpišemo želeno ime dokumenta in pokljukamo v katere oblike bi radi shranili naš izdelek (v našem primeru PDF). S pritiskom na besedilo posamezne možnosti lahko izberemo še kam naj ga shrani (oziroma si pogledamo kam bo shranjeno). Če obkljukamo še Galerija, nam izdelek shrani še kot sliko v Galerijo. Ko imamo to določeno, pritisnemo Shrani.

Dodatek (napredno):
Ostale možnosti so dostopne, če se vpišemo. To lahko storimo s svojim Microsoftovim računom ali pa kar s šolskim AAI računom.
Tukaj je zelo dobrodošla možnost shranjevanja v oblak OneDrive, s katerim lahko dokument avtomatično prenesemo na računalnik v katerem smo tudi vpisani v OneDrive. 
Lahko pa izberemo tudi:
OneNote – ustvarimo stran v beležnici programa Microsoft OneNote – aplikacija za urejanje zapiskov, ki jo imamo lahko na telefonu in računalniku (zapiski se med obema napravama avtomatično sinhronizirajo – tudi v tej aplikaciji smo lahko vpisani z AAI računom),
Word – naredi Wordovo datoteko (pri tem prepoznava besedilo, ki ga lahko nato urejamo),
PowerPoint – naredi datoteko PPT za predstavitve.

Po pritisku na Shrani, trenutek počakamo in dobimo končni izdelek (ali več oblik) v mapi, ki smo jo izbrali (ali tudi v oblaku OneDrive, če smo vpisani in smo izbrali to možnost).

Do dokumentov lahko dostopamo kar od tu, ali pa jih poiščemo na mestih, kamor so se shranili.

2. Z računalnikom

Besedilo in slike vstaviš v program Microsoft Word in dokument oblikuješ (slike lahko tudi obrežeš z dvoklikom na sliko).

Opomba: Namesto programa Microsoft Word je možno uporabljati tudi druge (brezplačne programe urejevalnikov dokumentov) – pregled programov.

Nato Wordov dokument spremeniš v PDF dokument:

1. možnost

Večina verzij programa Word ima možnost shranjevanja v PDF. Izbereš Datoteka – Shrani kot – Prebrskaj – Vrsta datoteke: – PDF.

Tudi v drugih programih (urejevalnikih besedil) lahko na podoben način shranimo končni dokument v PDF obliko.
Namesto Shrani kot je možna pot Izvozi kot (nato izbereš PDF).

2. možnost

Namestiš virtualni tiskalnik Cute PDF Writer ali kakšnega drugega. Nato Wordov dokument enostavno natisneš v PDF dokument – pri tem samo poveš kam ga shraniti.

3. možnost

Uporabiš pretvornik iz Word v PDF.
Zelo enostaven je Adobov spletni pretvornik Convert Word to PDF, s katerim to naredimo kar v brskalniku.

Prijetno ustvarjanje želim.

Navodila pripravil Andrej Anžlovar.